Kapcsolat

Kedves Tanulónk!

 A márciusi és -várhatóan- az áprilisi tanfolyamainkat elhalasztjuk.

Az elkövetkező 2-3 hét kritikus és vízválasztó lehet arra nézve, hogy a jelenleginél ne legyen nagyobb vagy súlyosabb helyzet járványügyileg.

Hamarosan kikerülnek a friss dátumok, minden tanulót meg fogunk keresni egyeztetés végett, senkinek nem kell aggódnia, mindent meg fogunk rugalmasan oldani, hogy senki se maradjon tanfolyam nélkül!

Lehet, hogy ez egy pici ideig el fog tartani, mivel erre a helyzetre senki sem volt felkészülve, nekünk is át kell gondolni a lehetőségeinket, és - szerencsére - ti is sokan vagytok! Kérjük legyetek türelemmel, mindenkinek jelezni fogunk! 

Próbáljuk meg higgadtan, racionálisan, mindemellett embertársaink igényeit is figyelembe véve átvészelni ezt az időszakot.

Kedvezmények: a koronavírus járvány miatt elhalasztott tanfolyamok tanulói, akik a helyfoglalási díjat befizették és annak visszafizetését nem kérték, közel 30%-os, 15.000,- Ft-os kedvezményben részesülnek, a Rekreációs-Fitness Sportmasszázs (RFS) tanfolyam díja számukra 40.000,- Ft

Szeretettel várunk hamarosan!

Telefon:

Munkanapokon H-P 9:00 - 17:00

30 716-0100 

Amennyiben hívása sikertelen, kérjük írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet az "Üzenetküldés" menüpontot használva!

E-mail:

info[kukac]mialones.com

Izomcsomókról közérthetően

2017.03.29.

Izomcsomókról közérthetően

Az izomcsomók valójában összehúzódott izomrészek, amelyekbe a későbbiekben már kötőszöveti folyadékok és egyéb részek is beszivárognak, valójában fizikailag nem körülhatárolt, mégis jól kitapinthatók –tehát nincs tokja, mint egy cisztának- hanem ott egyszerűen csak összeáll az izom, és több kötőszöveti anyag van, szövetnedv.

Az izomcsomó (fibromyalgia) az izomrostokkal összefüggő kis izomgörcs, melyet tapintással lehet érzékelni az izom fascia (izompólya) területén.  Méretüket tekintve almamag, de akár szilvamag nagyságúak is lehetnek. Az izomcsomó a helyéről nem mozdítható el, fájdalommal jár. A lapockák körüli területen, fölöttük való megjelenésük közismert, oka egészséges embernél főképp a mentális stresszben –mint állandóan jelen lévő feszültségforrásban - keresendő. Az ok a legtöbbször az, hogy idegi feszültség hatására ezekben az izmokban egy összehúzódás jön létre, amely folyamatosan fennáll. A kártékony és a jótékony izommunka között épp ez a különbség, ez lesz a kulcsszó: ami panaszt fog okozni, az a „folyamatos”, vagyis hiányzik az elernyedés. Ki lehet masszírozni gyakori és többszöri masszázzsal, és ez nagyon javasolt kezelési módszer, de vissza fog jönni, amennyiben ennek valódi okát nem szűntetik meg /lelki, testtartásbeli stb/.

Ha egy izom folyamatosan össze van húzódva, görcsben van, annak a vérellátása belül nem lesz jó, ez egyfajta gyulladást generál a környező szövetekben, vagyis nem természetes jelenségről beszélünk. A természetes működése az izomnak az, hogy összehúzódik, majd elernyed, mint ahogy a szívünk működik  - bár az egy másfajta izom, csupán a működési elvük hasonló. A megoldás is ebben rejlik, sportolni kell, olyanfajta dinamikus mozgásra van szükség, hogy az izom utána el tudjon lazulni, ekkor jobban is alszunk, hiszen eleve jobban kilazulunk, elernyedünk egy mozgás után. Tehát adni kell az izomnak megfelelő működési mintát -feszül és elernyed-, és visszaállítani a dinamikus izommunkát.

A másik fontos tényező, hogy jó legyen az adott egyén tartása, hiszen ha a gerinc görbe, vagy nem megfelelően vannak erősítve, azaz asszimetrikusan erősek az izomszövetek, az szintén kialakíthat fájdalmas izomcsomókat. Gyógytorna vagy úszás, tornáztatás, nyújtás, ami ez utóbbi problémán segíthet, emellett a masszázst is folytatni kell.  Lelki feszültség, stressz esetében relaxációs masszázs, ill. metamorf vagy egyéb nyugtató masszázs segíthet az ellazulásban, természetgyógyászati kezelésekkel -például köpölyözés- kombinálva. Ha gyulladáscsökkentőkkel masszírozzák, az még hatásosabb lehet. Egyes orvosi esetekben, szakvélemény alapján fizioterápiás eljárásokat is felírhatnak.

Az izomcsomók megjelenését szélsőséges esetben okozhatja izom- és idegkárosodás, gerincsérv, fertőzés, valamilyen trauma is, ahol már injekciós kezelések is szóba jöhetnek, írásunk nem ezen esetekről szólt.

vissza