Kapcsolat

Telefon:

Munkanapokon H-P 9:00 - 17:00

30 716-0100 

Amennyiben hívása sikertelen, kérjük írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet az "Üzenetküldés" menüpontot használva!

E-mail:

info[kukac]mialones.com

Kell-e bankszámlát nyitnom, ha masszázs vállalkozásom van?

2018.06.11.

Örök kérdés, hogy a masszőrökre vonatkozik-e a pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség, ha vállalkozást indítanak vagy vállalkozói tevékenységet végeznek.

Mi az a pénzforgalmi számla?

"Az a fizetési számla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalmának lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettség alapján nyit, illetve nyitott [a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény 2. § 20. pontja]." - írja a Nav.

Köznyelvre lefordítva vállalkozói bankszámláról beszélünk, amely rendeltetése okán nem azonos a lakossági folyószámlával.

Ami mindezeken felül lényeges egy vállalkozónak: a vállalkozói pénzforgalmi számla fenntartása /tranzakciós díjai miatt is/ jóval költségesebb a lakossági számlánál.

Kötelező-e pénzforgalmi számlát nyitnom?

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezettek körét az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 114. § (1) bekezdése határozza meg.

"114. § Pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség

(1) A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek - ideértve az egyéni vállalkozót is - (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó rendszeres gazdasági tevékenysége körében kizárólag pénzforgalmi számlát nyithat. "

A Nav hivatalos tájékoztatása pontosít a törvényi megfogalmazáson: a pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség alapvetően a vállalkozási formától és választott adózási módtól függ.

A gazdasági társaságoknak - mint például Kft, Bt, KKT - mindenképpen pénzforgalmi számlát kell nyitniuk. Az egyéni vállalkozóknak azonban csak akkor, ha ÁFA fizetésre kötelezett.

Az alanyi adómentes és a kizárólag közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel ÁFA mentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak nem szükséges pénzforgalmi számlát nyitniuk és fenntartaniuk. 

Vagyis amennyiben alanyi adómentes egyéni vállalkozóként végzed a tevékenységedet, nem kell vállalkozói bankszámlát nyitnod -ill. nem szükséges semmilyen bankszámlával, folyószámlával rendelkezned -amennyiben viszont céges keretek között vállalkozol, úgy igen.

vissza