Kapcsolat

ÚJ HONLAPUNK:

https://mialones.hu/

Telefon:

Munkanapokon H-P 9:00 - 17:00

30 716-0100 

Amennyiben hívása sikertelen, kérjük írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet az ~Üzenetküldés~ menüpontot használva!

E-mail:

info[kukac]mialones.com

Svédmasszázs hatásáról szóló tudományos kutatások

2019.12.12.

Az amerikai Department of Psychiatry and Behavioral Neurosciences (Pszichiátriai és Viselkedési Idegtudományi Tanszék; Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles) Intézet tudományos vizsgálata igazolta a svédmasszázs emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, amelyet 2010-ben a PubMEd-en publikáltak is.

A tanulmány a következőket tartalmazta:

Célmeghatározás: a tanulmánynak az a célja, hogy meghatározza a svéd masszázs hatásmechanizmusát a neuroendokrin és az immunrendszer működésére, vagyis megvizsgálja a kezelés hatását a hypothalamus-hypophysis-mellékvese és az immunfunkcióra normál egyénekben. 

Feltételezték, hogy a svéd masszázsterápia növeli az oxitocin (OT) szintet, csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) aktivitást és fokozza az immunrendszert működését.

Alanyai: orvosilag és pszichiátriailag egészséges felnőttek (18-45 éves) vettek részt ebben a tanulmányban, akik 45 perces egységes és egyszeri svédmasszázs kezelést kaptak.

Amiket figyeltek és mértek: OT, AVP, ACTH, CORT, limfocita markerek és citokinek szintjének változása.

Eredmény és következtetés: a svéd masszázsterápia egyetlen alkalma mérhető biológiai hatásokat eredményezAmennyiben a masszázst többször megismétlik, az kihathat a gyulladásos és autoimmun állapotok jótékony kezelésére.

A masszázs képes a stresszhormonnak nevezett kortizol, illetve a vérerek összehúzódását és a magas vérnyomás kialakulását okozó hormon (az arginin vazopresszin) testen belüli cirkulációját is akadályozni. Ugyanez a kutatás arra is bizonyítékot talált, hogy a masszázs segíti a fehérvérsejtek képződését, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől és kórokozóktól.

A tanulmány eredeti helyén (PubMed) itt érhető el angol nyelven:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20809811


Egyéb kutatások azt derítették ki, hogy a masszázs segíti a boldogsághormonok, a szerotonin és a dopamin termelődését, ezzel javítja a közérzetet és csökkenti a depressziót. Dr. Field egy korábbi kutatása során például kiderült, hogy terhes nőknél a masszázsterápia nem csupán a láb- és hátfájdalmakat enyhítheti, de a szorongáson és a levertségen is segít.

A tanulmány eredeti helyén (PubMed) itt érhető el angol nyelven:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870995/


Egy bőrgyógyászati, dermatológiai csoport (Division of Dermatology, University of California San Diego Medical Center USA) szintén megvizsgálta a masszázs hatását az oxitocinra (OT), és az adrenokortikotropin (ACTH) hormonra, érintve a salétrom-oxidot (NO) és a béta-endorfint (BE) is.

Az önként jelentkezőktől vérvétel segítségével mérték a fenti hormonszintek változását (kezelés előtt és után), eredményként pedig megállapították, hogy a masszázs növeli az OT-t, csökkenti az ACTH, NO és BE szintet.

A tanulmány eredeti helyén (PubMed) itt érhető el angol nyelven:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23251939

vissza