Kapcsolat

ÚJ HONLAPUNK:

https://mialones.hu/

Telefon:

Munkanapokon H-P 9:00 - 17:00

30 716-0100 

Amennyiben hívása sikertelen, kérjük írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet az ~Üzenetküldés~ menüpontot használva!

E-mail:

info[kukac]mialones.com

Szigorították a kuruzslás büntethetőségét

2019.12.12.

Törvényjavaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az áldoktorok, kuruzslók tevékenységének visszaszorításáért, amelyet 2019. decemberében el is fogadott a parlament.

Az Emmi-közlemény szerint az orvosi hivatást megerősítő törvény módosításával a kormány megteremti a visszaélések elleni fellépés szabályozott lehetőségét, amivel elkerülhető, hogy tisztességtelen piaci szereplők bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatásokat kínálva megtévesszék a betegeket. Ezzel párhuzamosan a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

Mint írták, a törvény meghatározza a “nem konvencionális gyógyító eljárások” fogalmát is: ezek olyan egészségügyi tevékenységet jelentenek, amelyek a hagyományos gyógyítási módszereket kiegészítik, esetleg helyettesítik, ugyanakkor ezek végzése is főiskolai vagy egyetemi egészségügyi végzettséghez, vagy szakképesítés megszerzéséhez kötött.

A jövőben az ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen végzett jogosulatlan orvosi gyakorlat mellett a jogosulatlanul végzett pszichoterápiás gyakorlat és nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások folytatása is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A jövőben az is bűncselekményt követ el, aki az erre jogosult intézményeken kívül szakképzettséget igazoló oklevelet vagy bizonyítványt állít ki, illetve e nélkül adományoz valamilyen titulust – hangsúlyozták (pl. aposztrófos doktorok 'dr = amely nem létező doktori fokozat!).

A minisztérium szerint azért volt szükség a törvényjavaslat megalkotására, mert a szakképzettségek, tudományos fokozatok, címek és az ezekre utaló rövidítések sokfélesége számos lehetőséget kínál a betegek megtévesztésére, a lakosság egészségének, testi-lelki jólétének veszélyeztetésére.

A pszichoterápiás, hipnoterápiás tevékenység jogosulatlan végzése, az egészségügyi visszaélések a természetgyógyászat és a nem konvencionális gyógyító eljárások esetében is szaporodnak.

(MTI)

Témában vágó cikkek:

Injekciós zsírbontó kezeléseket végzett egy masszőrnő, link ITT!

A vádlott állatorvosi diplomája alapján viselt doktori címét felhasználva keltette azt a látszatot, hogy humán orvosi végzettséggel rendelkezik, link ITT!

Gyógyulást ígért- letartóztatták, link ITT!


Jogszabályok:

40/1997 (III.5.) kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről

1. * Csak orvos által végezhető tevékenységek
 • Manuálterápiás eljárások.*
 • Hagyományos kínai orvoslás.
 • Neurálterápiás módszerek.
 • Minden egyéb olyan nem-konvencionális eljárás vagy módszer - a 3. pontban felsoroltak kivételével -, amelyek képzésére orvostudományi egyetem tanfolyamot és vizsgát szervez vagy, ilyen tanfolyamot és vizsgát akkreditál.

1a. * A hagyományos kínai gyógyászat területén az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110. § (4a) bekezdése szerinti engedéllyel rendelkező személy által végezhető, az engedélyben megjelölt tevékenység.

2. * Gyógytornász felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy az 1. pont szerinti tevékenységek közül a *-gal jelöltet végezheti a gerincmanipulációs műfogások kivételével.

3. Orvosi és egyéb felsőszintű egészségügyi szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek

a) Csak szakképesítés megszerzése után végezhető természetgyógyászati tevékenységek:
 • Akupresszúra/Akupresszőr
 • Alternatív mozgás- és masszázsterápiák: Thai masszázs, Yumeiho, Shiatsu, Do-In
 • Életmód-tanácsadás és terápia
 • Reflexzóna terápia/Reflexológus

b) Vizsgával záruló továbbképzéssel megszerezhető képesítés után végezhető tevékenységek:

 • Alternatív fizioterápiás módszerek
 • Bioenergiát alkalmazó módszerek/Bioenergetikus
 • Fitoterápia
 • Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások
 • Kineziológiai módszerek
 • Szemtréning eljárások

Manuálterápia: a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése.

vissza