Kapcsolat

Kedves Tanulónk!

 A márciusi és -várhatóan- az áprilisi tanfolyamainkat elhalasztjuk.

Az elkövetkező 2-3 hét kritikus és vízválasztó lehet arra nézve, hogy a jelenleginél ne legyen nagyobb vagy súlyosabb helyzet járványügyileg.

Hamarosan kikerülnek a friss dátumok, minden tanulót meg fogunk keresni egyeztetés végett, senkinek nem kell aggódnia, mindent meg fogunk rugalmasan oldani, hogy senki se maradjon tanfolyam nélkül!

Lehet, hogy ez egy pici ideig el fog tartani, mivel erre a helyzetre senki sem volt felkészülve, nekünk is át kell gondolni a lehetőségeinket, és - szerencsére - ti is sokan vagytok! Kérjük legyetek türelemmel, mindenkinek jelezni fogunk! 

Próbáljuk meg higgadtan, racionálisan, mindemellett embertársaink igényeit is figyelembe véve átvészelni ezt az időszakot.

Kedvezmények: a koronavírus járvány miatt elhalasztott tanfolyamok tanulói, akik a helyfoglalási díjat befizették és annak visszafizetését nem kérték, közel 30%-os, 15.000,- Ft-os kedvezményben részesülnek, a Rekreációs-Fitness Sportmasszázs (RFS) tanfolyam díja számukra 40.000,- Ft

Szeretettel várunk hamarosan!

Telefon:

Munkanapokon H-P 9:00 - 17:00

30 716-0100 

Amennyiben hívása sikertelen, kérjük írjon e-mailt, vagy küldjön üzenetet az "Üzenetküldés" menüpontot használva!

E-mail:

info[kukac]mialones.com

Testalkat típusok szomatotipizálással

2016.06.02.

Testalkat típusok szomatotipizálással

A testforma leírásának egy lehetséges és a gyakorlati alkalmazás terén legelterjedtebb módszere a szomatotipizálás, amely módszer eredendően Sheldon (1940) nevéhez köthető. Módszerét arra az elvre építette, hogy az igen variábilis egyéni morfológiai alkatot három fő komponens különböző kombinációjú együttese határozza meg. E három komponenst endomorfiának, mezomorfiának és ektomorfiának nevezte el.

Dr. William Herbert Sheldon a testfelépítés típusának meghatározása érdekében létrehozott egy rendszert, amely három alapvető testalkatot különböztet meg. Sheldon 46 ezer férfit és nőt fényképezett le 3 nézetből (előlről, oldalról és hátulról), megmérte testtömeg-indexüket, és őket 88 különböző kategóriába sorolta. Ezeket szomatotípusoknak nevezte. A 88 kategóriát tovább egyszerűsítette és létrehozott három nagy kategóriát az ektomorf-ot, a mezomorf-ot, és az endomorf-ot.

A Sheldon-módszer premisszái, hogy a testalkat közel folytonos eloszlású, és hogy azt a három csíralemezből kialakult szervek, ill. szervrendszerek egymáshoz viszonyított fejlettségi szintje határozza meg. Így a testalkati eltérések attól függenek, milyen mértékben járultak hozzá e szervek, ill. szövetek a külső forma, a szomatotípusnak elnevezett tulajdonság-kombináció kialakításához. Módszerét szomatoszkópiás szomatotipizálás néven szokták említeni, és eredetileg csak a felnőtt test formájának leírására szolgált.

(Később a Heath (1963) által módosított és végül Heath és Carter (1967) által továbbfejlesztett szomatotipizáló módszer alkalmazása terjedt el a legszélesebb körben.

A Heath-Carter szerinti szomatotípus a pillanatnyi testalak kvantitatív leírása. A szomatotípus nem változatlan, eleve determinált egység, hanem a környezet hatásaitól is függő és a korral is módosuló morfológiai struktúra: fenotípusos testalkat. Erről ITT olvashattok bővebben.)

Testalkatok leírása:

Ektomorf típusúak:

 • általában magasabbak a többieknél
 • hosszú csöves csontjaik hosszabbak és vékonyabbak
 • testzsír százalékuk alacsonyabb, inkább soványak
 • szerencsésebb típusúak, mert lassan híznak, viszont edzéskor általában izmot is lassabban szednek fel
 • étrendjük legyen gazdagabb szénhidrátban (pl. rizs, tésztafélék), számukra a 2-3 óránkénti étkezés a legmegfelelőbb 
 • kerüljék, vagy kevesebb cardio mozgást iktassanak be
 • Sheldon szerint nagyobb valószínűséggel befelé fordulóbbak, félénkek

Endomorf típusúak:

 • általában alacsonyabbak a többieknél
 • testzsír százalékuk magasabb, anyagcseréjük lassúbb
 • könnyebben szednek fel plusz kilókat, hízásra hajlamosak (elsősorban derék-csípő tájékon)
 • Előnyös, ha táplálékuk fehérje dús,mert ennek az emésztése több energiát igényel, mint a szénhidráté. Szénhidrátban alacsony, zöldségekben dús napi 6-szori étkezés javasolt, kicsi adagokban.
 • Sheldon szerint személyiségük bölcsebb, nyugodtabb

Mezomorf típusúak:

 • könnyen szednek fel izmot, jól bírják a nehezebb megterhelést is
 • testzsír százalékuk alacsony
 • arányaik és adottságaik tökéletesnek mondhatók: pl. férfiak esetében szélesebb váll, keskenyebb csípő
 • étrendjében kiegyensúlyozott arányban tartalmazzon fehérjét (30%), szénhidrátot (50%), és kb 15-20% zsírt
Az átlag népességnek 9 %-a tisztán ektomorf, 7 % -a tisztán endomorf, és 12 %-a tisztán mezomorf (atlétikus). A fennmaradó 72 % a három típus valamely ötvözete, alkatötvözet.

A fenti kategorizálás szerinti edzéstervek és mozgásformák kialakításának nagy hagyománya van a fitness-testépítés világában (mely testalkathoz milyen sport való), viszont akadnak olyanok is, akik kritizálják a shledoni csoportokat, előtérbe helyezve a korai nevelés hangsúlyosságát, a tanult minták követését, mint például az étkezési szokások kialakulása (egészséges-egészségtelen). Ezzel kapcsolatos cikk ITT!

Testalkatnak megfelelő étkezés:

Masszőrként a fenti kategórizálást illik ismerni /még abban az esetben is, ha ezzel nem értesz teljesen egyet, vagy ha ez a világ távol esik az érdeklődési körödtől/, mert a hozzád érkező vendégek érkezhetnek ilyen jellegű elvárásokkal. A helyesen megválasztott masszázs bármilyen típusú testalkatra jó hatással van, fokozza a választott mozgásforma és edzésterv hatását (szálkásíthat, erősíthet, lazíthat stb.)

vissza